< Ga terug naar de homepagina.


Renee van Bavel

Mensenkind


"Puur en prachtig!", aldus Herman van Veen. En niet alleen volgens hem!
“Dag Mensenkind” is wat Herman van Veen zei toen hij Renee voor het eerst zag. Nu, jaren later, verbindt de zangeres en liedschrijfster Renee van Bavel, begeleid door pianist Dirk Flatau, haar eigen werk met het repertoire van Herman van Veen. De in Berlijn woonachtige Van Bavel verbindt in “Mensenkind” haar eigen verhalen en observaties die ze o.a. opdoet als “toerist in eigen land” en zet op die manier de klassiekers als 'Liefde van later', 'Suzanne' en 'Cirkels' in een nieuw en actueel licht.
Van Bavel slaat met onverwachte wendingen actuele en persoonlijke wegen in. 'Wie heeft de zon uit jouw gezicht gehaald?, zingt ze voor de mannen die aan het roer staan van deze wereld, in de Rivierenbuurt' vertelt ze haar Joodse huisarts dat ze zwanger is van haar Duitse lief en van '' Anders Anders' maakt ze een loflied aan de schoonheid van de diversiteit die ze ziet in Nederland.
“Mensenkind” is een prachtige mix van een fris jong geluid en een eigen interessant verhaal samengebracht met bekende en vertrouwde melodieën uit de tijd van toen. Luister en kijk zelf maar:

https://www.youtube.com/watch?v=YmDEXbPm-hk

Live op NPO Radio 1 bij Nieuws BV (17-1-2020)
Interview in NRC OVER MENSENKIND (16-1-2020)

De pers over Renee:
Het Parool: ‘Poe hee, wat kan die Van Bavel zingen! Muzikaal is het niet alleen sterk, tekstueel klopt het ook. Ze is scherp.’
de Volkskrant: Van Bavel zingt kraakhelder zonder spatje pathos, teksten als juweeltjes.’
Het Lied: Wanneer het de liefde betreft, weet Renee van Bavel de nuances […] met een verfijnde woordkeuze en in ragfijne composities te duiden. Wanneer het thema’s als oorlog en vluchten betreft brengt zij ‘lang geleden’ en ‘ver van mijn bed’ naar ‘dichtbij’ en ‘wat als ik…’
De Morgen: De Nederlandse Renee Van Bavel heeft een stem die een verhaal kan vertellen en beheerst de kunst om een tekst te schrijven die aan je hart blijft kleven.’
Frank Verhallen *): 'Ik heb, laat ik maar eerlijk zijn, de hele avond tegen mijn tranen zitten vechten. Uit ontroering om zoveel moois, met zoveel liefde, eerbied en vakmanschap door haar vertolkt. En omdat ik af en toe moest terugdenken aan twintig jaar geleden: hoe Renee begon en toen Herman van Veen “Dag Mensenkind” tegen haar zei'. 

*) Frank Verhallen is directeur van cabaretproductiehuis Koningstheater en docent aan de cabaretopleiding Koningstheateracademie in Den Bosch. En ‘stadsprogrammeur’ van Den Bosch. Hij geldt als autoriteit op het gebied van het Nederlandse cabaret en kleinkunst.


http://www.reneevanbavel.de