< Ga terug naar de homepagina.


MATZER Theaterproducties

Fort Europa


"Fort Europa is een geestig en messcherp stemmenballet waarin acht jonge acteurs discussiërend en argumenterend afscheid nemen van Europa"

Maak plaats voor De Nieuwe Mens
 
Europa is versleten, verkracht en verteerd. Niet door mensen van buiten, maar door de Europeanen zelf. We hebben jammerlijk gefaald. De oude mens heeft afgedaan, lang leve De Nieuwe Mens!
 
Het oude continent valt kibbelend uiteen. Het bouwt een muur om zich heen, om gelukszoekers en vluchtelingen buiten te houden. Fort Europa is een geestig en messcherp stemmenballet waarin acht jonge acteurs discussiërend en argumenterend afscheid nemen van Europa. Conclusie: allemaal zijn we schuldig aan haar failliet, dus: verlaat het fort, want een nieuw soort mens is nodig.
 
De Vlaamse schrijver Tom Lanoye schreef Fort Europa als novelle, regisseur Michiel De Regt maakt er muziektheater van. Lanoye schreef zijn tekst in 2005, lang vóór de Arabische Lente, de duizenden verdronken migranten en de terroristische aanslagen in Europa zelf. Maar Fort Europa blijft uiterst actueel. Met hilarische dialogen en pakkende muziek.
 
‘De nieuwe mens is nuttig, de nieuwe mens is nodig, de nieuwe mens is op komst!’ aldus Michiel de Regt over Fort Europa
 
Tekst: Tom Lanoye
Spel: Sarah Janneh, Marit Hooijschuur, Korneel Defrancq, Marlies Bosmans, Lotte Pierik, Nikki Kuis, Tijn Panis en Levi Middendorp.
Arrangementen/muzikale leiding: Wilko Sterke en Bart Sietsema
Regie: Michiel de Regt