Beatrice van der Poel viert leven en werk van Jacques Brel

Na de coronastilte van afgelopen jaren drong zich iets groots op aan zangeres en liedschrijfster Beatrice van der Poel. Iets waarvan haar gevoel zei: “Nu is het tijd, Bee! Dit moet je doen!” Daarom zingt zij dit theaterseizoen de chansons van Jacques Brel in het Nederlands.

Beatrice: “Jacques Brel heb ik heel hoog staan. Hij is één van de grootste liedkunstenaars van Europa. Hij was fenomenaal op het podium. Gaf op die momenten alles wat hij had. Zo heeft hij het Franse chanson en zijn enorme oeuvre daarbinnen stevig op de kaart gezet. Mijn favoriete lied van hem is de vertaling van Ne Me Quitte Pas: Laat Me Niet Alleen. Het is een groots lied. Veel te groot voor mij, zei ik altijd als iemand mij vroeg waarom ik geen Brel zong.”

Repeteren en gaan!
“In de stille coronatijden die achter ons liggen, heb ik zelf veel liedjes geschreven en opgenomen. Genoeg liedjes eigenlijk voor een nieuw album, maar toen kwam er ineens iets anders op mijn pad. Een theaterdirecteur deed een oproep om het mooiste Nederlandstalige lied naar eigen smaak, live te komen spelen in een lege zaal en het te laten vastleggen voor streaming. Toen dacht ik toch meteen aan Laat Me Niet Alleen. En aan pianist Leo Bouwmeester.”

“Leo is een Brel-specialist bij uitstek. Samen met hem, contrabassist Sanne van Delft en violist Micha Molthoff kwam ik samen in de artiestenfoyer van het theater. We hadden slechts tien minuten om het lied door te nemen. Het was repeteren en gaan! En wat er toen gebeurde… Het was alsof ik vanaf dat moment een roeping had: Nu is het tijd, Bee! Dit moet je doen: Jij moet Brel zingen!”

9 Oktober, vijfenveertigste sterfdag
“Vanaf toen werd Brel zingen een nieuw project voor me en dat project is steeds groter geworden. Zo werd één lied een EP met vijf nummers, de EP werd een album met dertien stukken en het album leidde tot een theatertournee: Beatrice Zingt Brel.

Op 9 oktober 2023, de vijfenveertigste sterfdag van Brel verscheen het album en gingen we met de voorstelling in première. Daarna volgt een uitgebreide tournee. Mooier kan niet, toch? Voor mij is het nu al een waanzinnig mooie en bijzondere ervaring.”

Interview en foto: Daan Bartels