< Naar meer voorstellingen


Studio Antigone

Antigone

11 nov 2022 20:15

Ticket €18,00

CJP: €13.00Antigone, klassieke tragedie van de dichter/tragicus Sophocles,  is een spannend verhaal over een jonge vrouw uit een verdoemd geslacht. Haar vader Oidipous trouwde met zijn eigen moeder; zij kregen vier kinderen waarvan Antigone er een is. Het draait er allemaal om dat Antigone haar broer wil begraven tégen de wil van de nieuwe man op de troon: Kreon. Hij verbiedt een begrafenis omdat die broer ‘fout’ was in de oorlog. Hij dreigt zelfs met de hongerdood als hij zijn zin niet krijgt. 

De voorstelling legt een wereld bloot van lang geleden, maar een wereld die verrassend veel op de onze lijkt. Vrouwenminachting is nooit weggeweest en aan onze grenzen zit een dictator die iedereen de dood in zal jagen als hij niet krijgt wat hij hebben wil.
Antigone is ook een eigentijdse, muzikale voorstelling. Kan dat? Ja!! Het is echt onzin om te zeggen dat een Griekse tragedie oud en stoffig is. Een voorstelling, gemaakt door makers die met beide benen in het NU staan én gevoel hebben voor het schitterende en rijke materiaal dat de Griekse tragedie biedt, is voor publiek, jong en oud, huiveringwekkend en opwindend.

Vertaling/bewerking: Julien Croiset
Spel: Marguerite de Brauw, Julien Croiset, Felix Burleson, Nikki Manuputi en Tim van den Heuvel
Regie: Agaath Witteman

Foto: Jitske Schols

'Antigone zou vandaag geschreven kunnen zijn!'