< Ga terug


Lebbis

De Ziel (try-out)


Deze voorstelling, getiteld De Ziel, is het derde deel uit de trilogie De Bovengrens.  

Lebbis zelf zegt erover: ‘Volgens onderzoek van de Amerikaans arts MacDougall zou de menselijke ziel 21,3 gram wegen. Ik vind het weinig. Er is twijfel aan zijn onderzoek. Dat vind ik logisch.
Het onderzoek is gedaan begin 20ste eeuw en daarna nooit herhaald. Ik snap wel waarom.
Toch wil ik het met u hebben over de ziel, wat het ook is.
Sta je op een mooie zomeravond, kan ook een winteravond zijn, als je maar buiten bent, naar de sterrenhemel te kijken. Dan weet je ogenblikkelijk: wij doen er totaal niet toe. Of wij er zijn of niet zijn is irrelevant. Als wij er niet toe doen, rest ons maar één ding. Doen. Alsof. Doen alsof we er toe doen. En dat spelletje noemen we dan leven. Met die ziel van ons. En het mooie van doen alsof is, dat alles kan. We kunnen het spel helemaal zelf ontwerpen, de regels, de beloning, het begin en het einde.
Dus dat ga ik met u bespreken en wel op uiterst humoristische wijze. Want dat bent u van mij gewend en ik heb daar zelf ook lol in. Dus welkom in mijn attractie.’

Wie in ons theater op 26 oktober 2019 deel 2 van de trilogie De Ervaring heeft gezien, weet al genoeg: ‘dit moet ik óók zien!’. 

De pers over Lebbis

NRC: ‘Als geen ander kan Lebbis hypocrisie en leugenachtigheid op de korrel nemen en onverbloemde irritaties in een overtuigende en slimme formulering gieten. Het zijn vermakelijke en onderhoudende verhalen waarmee hij zijn publiek in de greep houdt.’

Het Parool: ‘Lebbis toont zich in nieuwe show een meester van de omdraaiing.’

(foto) Martin Oudshoorn 

als geen ander kan Lebbis hypocrisie en leugenachtigheid op de korrel nemen